Έξι συμβουλές για να κάνεις το διάβασμα «παιχνιδάκι»

Έξι συμβουλές για να κάνεις το διάβασμα «παιχνιδάκι»

Η φοιτητική ζωή είναι όμορφη και ανυπομονούσες εδώ και καιρό να τη ζήσεις. Εκτός, όμως, από βόλτες με τους νέους σου συμφοιτητές και παρείστικες συγκεντρώσεις σε φοιτητικά σπίτια, περιλαμβάνει και πολύ διάβασμα. Το γεγονός αυτό σίγουρα δεν χρειάζεται να σε τρομάζει, ειδικότερα στην περίπτωση που προετοιμαστείς καταλλήλως. Επειδή, λοιπόν, όπως λέει και ο σοφός μας λαός «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», μην περιμένεις την εξεταστική για να ανοίξεις τα βιβλία της σχολής σου. Οι παρακάτω συμβουλές αρκούν για να σε βοηθήσουν να κάνεις το διάβασμα «παιχνιδάκι» από την πρώτη κιόλας εβδομάδα στη σχολή!

1. Βρες τον κατάλληλο χώρο

Ο χώρος τον οποίο θα επιλέξεις για να διαβάσεις έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά στον πόσο αποτελεσματική θα είναι η μελέτη σου. Χρειάζεται να βρεις ένα μέρος στο οποίο θα αισθάνεσαι μεγάλη άνεση και δεν θα αποσπάσαι εύκολα με το παραμικρό. Το σπίτι σου είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή. Καλό είναι, ωστόσο, να αποφεύγεις να διαβάζεις πάνω στο κρεβάτι ή τον καναπέ σου. Θα συγκεντρώνεσαι καλύτερα αν κάθεσαι σε ένα γραφείο! Στην περίπτωση, ωστόσο, που συγκατοικείς και δυσκολεύεσαι να μελετήσεις συγκεντρωμένα, τότε μπορείς να προτιμήσεις μια καφετέρια-αναγνωστήριο, μια βιβλιοθήκη ή ένα πάρκο.

read2

2. Άφησε στην άκρη το τηλέφωνό σου

Είτε έχεις «κόλλημα» με το «έξυπνο» τηλέφωνό σου -και δη τα social media- είτε όχι, αν θέλεις να κάνεις τη μελέτη σου «παιχνιδάκι» τότε προσπάθησε να αφήνεις στην άκρη το κινητό κάθε φορά που θέλεις να διαβάσεις ή να κάνεις μια εργασία. Δοκίμασε να το αφήσεις σε ένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού διότι το σίγουρο είναι ότι αν το έχεις δίπλα σου δεν θα καταφέρεις να συγκεντρωθείς -τουλάχιστον στον βαθμό που πρέπει.

3. Μην ξεχνάς να τροφοδοτείς τον εγκέφαλό σου

Οι σωστές τροφές μπορούν, επίσης, να σε βοηθήσουν με το διάβασμά σου. Προσπάθησε να συμπεριλάβεις στο καθημερινό σου μενού σου τους ξηρούς καρπούς, τη μαύρη σοκολάτα, τα όσπρια, τη βρώμη και το γιαούρτι.

4. Οργανώσου

Η οργάνωση είναι το «Α και το Ω» για έναν φοιτητή όσον αφορά στο διάβασμα. Οργάνωσε το γραφείο σου, προμηθεύσου με τα κατάλληλα  είδη και προσπάθησε να ετοιμάζεις κάθε εβδομάδα ένα πλάνο με όλα όσα πρέπει να κάνεις και κυρίως, τις εκκρεμότητες που έχεις για τη σχολή και το σπίτι. Από το τι θα διαβάσεις μέχρι τα ψώνια που θα χρειαστεί να κάνεις και από το τι θα μαγειρέψεις έως τους ανθρώπους που θέλεις να δεις. Όλα πρέπει να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά σου!  

read3

5. Κράτα χειρόγραφες σημειώσεις

Μπορεί να είσαι digital παιδί, ωστόσο, αν θέλεις να αναβαθμίσεις τον τρόπο που διαβάζεις, τότε θα χρειαστεί να πιάσεις ξανά… μολύβι και χαρτί. Το να κρατάς χειρόγραφες σημειώσεις ενώ διαβάζεις, θα σε βοηθήσει να εμπεδώσεις καλύτερα όσα μελετάς και κυρίως, να τα εμπεδώσεις πιο εύκολα και να τα μάθεις πιο γρήγορα.

6. Κάνε συχνές επαναλήψεις

Τέλος, μην ξεχνάς να κάνεις συχνές επαναλήψεις προκειμένου να μην τρέχεις μες στο άγχος για να βγάλεις όλη την ύλη πριν την εξεταστική. Σε κάποιες περιπτώσεις, έστω και η απλή αλλά συχνή ανάγνωση αρκεί για να βοηθήσει τον εγκέφαλό σου να συγκρατήσεις τις απαραίτητες πληροφορίες.